Când și cum să ții dietă în adolescență
O alimentație sănătoasă te ajută să faci lucrurile pe care ţi le-ai propus. Când mănânci mai mult sau mai puțin decât ai nevoie pui piedici propriului organism să funcționeze normal. De asemenea, alimentația îți poate influența greutatea corpului, iar a fi prea gras sau prea slab îți poate afecta sănătatea, pe termen lung.
Cât trebuie să mănânci ca să te simți și să funcționezi bine depinde de vârsta pe care o ai, dacă ești fată sau băiat și de activitățile tale dintr-o zi obișnuită.
Autor: UNICEF
![](https://centru-comunitar.s3.eu-central-1.amazonaws.com/moinesti/undraw_Eating_together_re_ux62.png)
Lucruri pe care trebuie sa le știi înainte să începi o dietă
Poți avea mai multe motive care să te împingă să ții o dietă, însă de cele mai multe ori tinerii apelează la dietă pentru că nu sunt mulțumiți de imaginea corporală și vor să mai piardă din greutate.
Înainte să începi o dietă trebuie să-ți amintim că este foarte important să ai o dietă echilibrată în care să incluzi alimente diversificate (fructe, legume, carne de pește, pui, vită, cereale, lactate s.a.)
Nu apela la o dietă decât dacă ești supraponderal/ă, altfel poți crea un dezechilibru în organism. E de preferat să începi o dietă la recomandarea și îndrumarea unui medic nutriționist care să-ți propună un regim alimentar potrivit nevoilor și stilului tău de viață;
Modele din reviste nu sunt un reper pe care să-l iei în calcul în ceea ce privește greutatea ta corporală. Imaginile și mesajul principal din mass-media este că trebuie să fii slab ca să fii frumos, fericit și să simți că ești în control în viața ta. În realitate, fericirea se găsește sub toate formele și dimensiunile;
Să fii mai slab nu îți aduce mai multă popularitate în cercul de prieteni și nu te face mai popular la școală;
Dietele pot fi periculoase pentru sănătatea ta, începând de la a sări peste mesele principale, utilizarea pastilelor de slăbit sau ceaiuri laxative, diete fulger sau a-ți provoca voma după ce ai mâncat;
Privește dieta ca pe o trecere la un stil de viață mai sănătos. De multe ori creştem în greutate când mâncăm mai mult decât avem nevoie, exagerăm cu fast-food-ul și ronțaim prea des snack-uri între mese. Sucurile acidulate au propria contribuție la creșterea în greutate din cauza conținutul de zahăr foarte mare.
Semne de alarmă după ce ai început dieta:
Iată câteva semne de alarmă care apar când dieta ta a scăpat de sub control:
ții sau continui o dietă, deși nu ești supraponderal/ă;
simți modificări fizice precum stări de slabiciuneslăbiciune, dureri de cap, amețeli;
te retragi din viața de familie și cercurile de prieteni;
ai rezultate mai slabe la școală pentru că nu te poți concentra;
te ferești de ceilalți când mănânci;
subiectele principale de conversație sunt mâncarea și caloriile;
folosești laxative sau îți provoci voma, după ce mănânci.
Primul pas pe care îl poți face pentru a te simți bine în pielea ta: creează-ți obiceiuri alimentare sănătoase. Câteodată emoțiile pot interfera cu nevoia de a mânca mai mult sau mai puțin. Încearcă să le conștientizezi când se întâmplă și să le controlezi.
Organismul tău se va simți mai bine și vei putea face toate lucrurile pe care ți le-ai propus.