Prima menstruație? 10 lucruri pe care trebuie să le știi
Prima menstruație este modul prin care corpul tău te anunță că se dezvoltă. Cu siguranță ai o grămadă de întrebări care îți alergă prin minte când te gândești la cum o să fie și cum să procedezi să nu ai parte de surprize neplăcute. Noi ți-am pregătit câteva răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări pe care le au fetele înainte de prima menstruație.
Autor: UNICEF
Iată și răspunsurile
La ce vârstă o să am prima menstruație?
Odată ce corpul tău atinge pubertatea, poți să te aștepți și la prima menstruație. Creșterea sânilor, apariția părului în zona pubiană, la subraț, pe mâini și picioare, sunt semne că ai atins pragul pubertății.
În funcție de cum se dezvoltă corpul tău, poți să ai prima menstruație la 8 sau la 16 ani. De multe ori fetele au prima menstruație la vârsta la care au avut-o și mamele lor, dar nu este o regulă pentru toate fetele. Fiecare are propriul ritm de creștere.
Cum te pregătești?
Este posibil să ai prima menstruație într-o zi de weekend când ești acasă, să te trezești în mijlocul nopții sau să fii la școală în timpul orei.
Ca să nu te pătezi pe haine, e bine să ai cu tine o pereche curată de lenjerie intimă (chilot normal, nu tanga) și un absorbant. Chiar dacă nu știi când o să le folosești, vei fi pregătită pentru o situație neprevăzută. Poate chiar una din colegele tale o să aibă nevoie de un absorbant într-o zi, iar când o să ai tu nevoie poate să-ți întoarcă favoarea. Ar putea să-ți fie util și un analgezic, în cazul în care vei avea crampe, să le temperezi.
Ca să nu te încurci de ele prin ghiozdan, le poți ține într-un penar mai vechi. Nu-ți face probleme pentru absorbant. Poți să-l ții luni de zile în pernar, fără probleme. Important este să-l ții nedesfăcut.
De ce mă doare?
În pântecul unei fete, uterul formează în fiecare lună o membrană de protecție cu substanțe nutritive. Dacă ai fi însărcinată, această membrană ar proteja și hrăni copilul. Dacă nu există sarcină, membrana este eliminată de uter. Pentru a fi eliminată, uterul se contractă, de unde și durerile.
Acestea pot fi mai slabe sau mai puternice și îți pot crea disconfort.
Cât sânge pierd?
În general, la menstruație pierzi între 10 și 35 ml de sânge. Cantitatea poate să varieze de la lună la alta sau poate să fie constantă. De obicei, în primele două-trei zile sângerarea este mai abundentă, iar tampoanele trebuie schimbate mai des. În următoarele zile cantitatea scade până ajunge la doar câteva pete maronii.
10-35 ml înseamnă câteva linguri de sânge pe toată perioada. Un absorbant sau un tampon poate fi schimbat o dată la 2-4 ore când sângerarea este mai abundentă sau la 6 ore când sângerarea este mai slabă.
Nu uita că odată cu sângele elimini și căptușeala care se formează pe uter în fiecare lună. Nu te speria dacă observi pe absorbant și altceva în afară de sânge. Sunt părți din membrana care se elimină prin menstruație.
Cât durează?
În funcție de organismul fiecărei fete, menstruația poate să țină de la 3 până la 10 zile. Cantitatea de sânge scade pe măsură ce trec mai multe zile.
Pot sa mă spăl în timpul menstruației?
Da. E important să menții o igienă bună, în timpul menstruației. În felul acesta vei ține departe microbii și bacteriile care se pot forma din cauza umezelii.
Absorbante sau tampoane?
Cu ce te simți mai confortabil. Absorbantele sunt cele pe care le lipești pe lenjeria intimă și pot fi cu aripioare laterale sau fără, iar tampoanele sunt cele pe care le pui în interior.
La prima menstruație probabil o să-ți fie mai ușor să folosești absorbante. Pe măsură ce ai mai multe menstruații, poți experimenta mai multe produse, până le găsești pe cele cu care te simți cel mai bine.
Cu cine pot să vorbesc despre asta?
Cu orice femeie cu care te simți în largul tău. Mama, o profesoară, o prietenă mai mare. Totuși ia în calcul că fiecare femeie experimentează menstruația diferit. De la durată până la intensitatea crampelor și disconfortul resimțit, vei vedea că sunt și diferențe odată cu aspectele comune.
Ce este sindromul premenstrual
SPM sau PMS (premenstrual syndrome) este o perioadă de 7-14 zile înainte de menstruație (sângerare) în care poți să simți diverse simptome fizice și psihologice. Când uterul formează în interior membrana protectoare, sunt secretați mai mulți hormoni feminini. Odată ajunși în sânge, aceștia pot provoca:
insomnii;
stări de greață;
stări de tristețe sau iritabilitate;
senzație de durere și sensibilitate la nivelul sânilor;
constipație ușoară.
Sunt stări care pot fi câteodată mai intense, alteori e posibil să nu-ți dai seama de existența lor sau chiar să nu fie. Din nou, corpul fiecărei femei reacționează diferit.
Cum îmi calculez următoarea menstruație?
Într-un ciclu regulat, menstruația revine la fiecare 28-31 de zile. Poți număra 28 de zile din prima zi în care ai avut menstruația ca să estimezi când va fi următoarea. Menstruația poate să vina mai devreme sau mai târziu cu 1-2 săptămâni poate chiar și mai mult, până se stabilizează un ciclu și în funcție de stilul tău de viață. O răceală, stresul, alimentația, sportul plus anumite medicamente, îți pot infulența ciclul menstrual.
Între menstruații vei observa un lichid albicios pe lenjerie. E normal. Rolul acestuia este să hidrateze și să protejeze aparatul reproducător feminin.
Sperăm că ți-am răspuns la o parte din întrebările pe care le aveai despre menstruație. Ne poți lăsa în secțiunea de comentarii sau pe forum alte întrebări pe care le ai legat de acest subiect.