Ce trebuie să știi despre anxietate și cum să o gestionezi
Anxietatea este un fenomen firesc, care poate apărea pe tot parcursul vietii – din copilărie până la maturitate.element normal al copilăriei, adolescenței și perioadei adulte. Fiecare trecem prin diverse faze și situații care determină apariția anxietății. Toată lumea simte din când în când stări de tensiune, nervozitate, anxietate sau stres. Dar aceste perioade sunt de obicei trecătoare și sunt inofensive. Anxietatea poate fi nocivă în momentul când simți tensiune și stres fără să ai un motiv real și nu reușești să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut.
Autor: UNICEF
![](https://centru-comunitar.s3.eu-central-1.amazonaws.com/moinesti/undraw_heartbroken_cble.png)
Noi îți prezentăm 5 idei care să te ajute să faci față anxietății înainte să înceapă să-ți afecteze activitățile zilnice.
![](https://centru-comunitar.s3.eu-central-1.amazonaws.com/moinesti/undraw_Meditation_re_gll0.png)
1. Invață să te relaxezi
Câteodată simplul gând că treci printr-o situație tensionată și că trebuie să faci față stresului, te poate ajuta să te descurci mai simplu în acea situație. Alteori, poți să încerci un exercițiu de relaxare. Respiră adânc. Trage aer în piept până simți că ți-ai umplut plămânii, apoi expiră încercând să elimini tot aerul. Repetă asta timp de 1-2 minute.
Pe termen lung poți face exerciții zilnice de relaxare. Stai timp de 20 de minute fără să te miști. Fără să asculți muzică și fără să-ți verifici telefonul. Pune-l pe silent și ține-l departe de tine.
Timp de 20 de minute nu faci decâtrebuie doart să te concentrezi asupra respirației și să nu te gândești la nimic, sau să te gândești la ceva care îți face plăcere. O să fie foarte dificil la început, însă prin exercițiu zilnic te poți obișnui să ajungi la o stare de relaxare când ai nevoie.
Să te uiți la TV sau să joci un joc nu înseamnă să te relaxezi. Din contră, de multe ori poți ajunge mai stresat din cauza conținutului pe care îl vezi, sau pentru că nu câștigi la joc.
![](https://centru-comunitar.s3.eu-central-1.amazonaws.com/moinesti/undraw_Pilates_ltw9.png)
2. Somn, hrană, exercițiu fizic – trei elemente esențiale
Lipsa de somn, alimentele și băuturile bogate în zahăr, cofeină sau grăsimi pot determina și ele stări de anxietate, fără un motiv anume.
De asemenea, dacă ai un stil de viață sedentar, cu siguranță ai nevoie din când în când să îți eliberezi energia prin exercițiu fizic.
![](https://centru-comunitar.s3.eu-central-1.amazonaws.com/moinesti/undraw_pizza_sharing_wxop.png)
3. Conectează-te cu ceilalți
Indiferent că ești o persoană introvertită sau extrovertită, îți poate face bine să vorbești și cu altcineva despre ceea ce simți. Că e vorba de cineva din familie sau un prieten cu care te înțelegi bine, de multe ori când dai glas gândurilor te simți mai bine.
De asemenea, vorbind cu apropiații te simți în siguranță, iar o vorbă sau un sfat îți pot aduce aminte că celorlalți le pasă de tine și starea ta de bine.
![](https://centru-comunitar.s3.eu-central-1.amazonaws.com/moinesti/undraw_Walking_outside_re_56xo.png)
4. Plimbă-te
Mersul pe jos vine la pachet cu o mulțime de beneficii. Te ajută să gândești, să-ți pui ordine în gânduri, să-ți oxigenezi creierul și să faci un pic de mișcare. Ia în calcul o plimbare prin parc sau prin oraș și vei vedea că după 30-40 de minute, tensiunea nu mai apare la fel de înfricoșătoare.
Poți să îți faci probleme în momentul când anxietatea te împiedică să te concentrezi la activitățile de zi cu zi și începi să eviți oamenii, prietenii, anumite activități sau locuri.
![](https://centru-comunitar.s3.eu-central-1.amazonaws.com/moinesti/undraw_feeling_happy_jymo.png)
5. Gândește pozitiv
O mare parte din anxietate provine din faptul că te gândești la ce ar putea să se întâmple rău, chiar dacă acele lucruri nu se vor întâmpla. Încearcă să-ți reorganizezi gândurile și concentrează-te să speri la ce e mai bine.
Gândirea pozitivă te ajută să te simți mai bine și diminuează sentimentul de anxietate.
Acestea sunt câteva sfaturi pentru momentele scurte de anxietate pe care le ai. Este important să apelezi la ajutor când simți că situația scapă de sub control. Poți începe cu o vizită la consilierul școlar sau poți vorbi cu părinții să programați o întâlnire cu un terapeut. Important este să acționezi din timp și să vorbești cu un specialist care te poate îndruma către un tratament care să ți se potrivească.