Ce trebuie sa stii despre hipnoza la adolescenti
Hipnoza este cunoscută oamenilor dintotdeauna, fiind folosită în culturi din întreaga lume datorită efectelor sale medicale, îndeosebi psihoterapeutice.
Autor: UNICEF
Inițial hipnoza a fost folosită în China și India încă din antichitate pentru a reduce durerea în timpul intervențiilor chirurgicale. Cu timpul această practică s-a extins și în Europa ajungând să fie utilizată la scara largă cu rezultate uimitoare în psihologie.
Hipnoza este de fapt o stare profundă de relaxare, neavând nimic de-a face cu paranormalul asa cum s-ar crede. Aceasta poate fi utilizată foarte bine și cu progrese vizibile în cazul adolescenților, ei reprezentând grupa de vârstă ce răspunde cel mai bine la sugestia terapeutică.
Adolescenții au o fantezie bogată, o imaginație creativă care le crește hipnotizabilitatea. Ei agreează experiența hipnotică întrucât răspunsul la tratament este rapid, fiind stimulate creșterea încrederii în sine, a independenței și a stimei de sine.
Hipnoza ajută la dezvoltarea relațiilor terapeutice, formând speranța și expectanța pozitivă pentru schimbare, încurajând comportamentele noi, dezirabile și ajutând la modificarea gândirii distorsionate.
Pentru reușite în utilizarea hipnozei este indicat ca terapeutul să ia în seamă anumite aspecte ale dezvoltării cognitive și emoționale a pacientului și anume:
capacitatea de a-și focaliza atenția;
gândirea ancorată în concret;
tendința de a alterna realitatea cu fantezia;
intensitatea stărilor emoționale;
deschiderea spre noi idei și experiențe.
În general se utilizează date sugestive terapeutice pentru starea de bine, relaxare, confort sau pentru rezolvarea problemelor. De exemplu: ”vei avea mai mare încredere în tine la examenele școlare”.
Inducțiile pot fi mecanice (concentrarea pe o monedă, obiect) sau pot utiliza imageria (privirea unui program tv), fantezia.
Metodele de inducție pot fi și trebuie adaptate în funcție de vârstă și de dezvoltarea cognitivă și socială. Este indicat ca terapeutul să aibă o discuție inițială cu beneficiarul în care să afle preferințele, pasiunile, temerile pentru ca acest proces terapeutic să aibă succes.
Hiponoza este o metodă medicală, realizată de un specialist cu pregătire profesională adecvată. Apelează la un terapeut doar după ce ai vorbit cu un părinte despre asta și reușiți să găsiți împreună un profesionist specializat în psihologia copiilor și adolescenților.